Tort Deliciu
Cel mai faimos tort din Brasov, Tortul Deliciu este un tort relativ usor de facut. Dar, cum am mai zis, de multe ori deserturile simple sunt si cele mai bune (vezi Pavlova, Tiramisu, etc). Un tort simplu deci, cu blat pufos de cacao, insiropat, crema de frisca si mascarpone si un sos de fructe de padure deasupra:
Pentru un tort de 1.5 kg:
Pentru blat:
Vom folosi reteta de Genoise (blat pufos cu cacao si unt) pe care o am pe site:
5 buc Ou
170 g Zahar
2 g Sare
Se pun in bolul unui mixer planetar si se incalzesc pe baie de aburi pana cand zaharul s-a topit. Se spumeaza cateva minute pana se obtine o spuma densa.
37 g Cacao
75 g Faina
Se amesteca si se adauga peste spuma de ou, cate putin, amestecand usor pana la integrare.
53 g Unt
Se topeste si se amesteca cu o parte din blat. Se amesteca cele 2 compozitii, se pune blatul intr-o forma de 20x30 cm si se coace la 175 C pentru aprox 30 min, pana o scobitoare iese curata din blat. Tava se acopera cu folie alimentara iar dupa racire se feliaza in 4 (pe grosime si pe latime) rezultand 4 blaturi de 15x20 cm (din care vom folosi doar 3).
Pentru Crema:
250 g Mascarpone
50 g Zahar Pudra
1 buc Esenta de Vanilie
20 g Lapte
Se amesteca intr-un bol, folosind un tel.
400 g Frisca
Se spumeaza separat dupa care se integreaza in amestecul de mascarpone, incercand sa obtinem o crema cat mai spumoasa si omogena.
Blaturile se insiropeaza cu lapte si se monteaza tortul folosind aproximativ 170g de crema pe fiecare strat, restul cremei fiind folosita deasupra si pentru a imbraca marginile.
Marginile tortului se pot barota cu fulgi de migdale sau de ciocolata.
50 g Zahar
250 g Fructe de Padure
Se pun intr-o oala si se fierb pana cand se obtine un sos gros care se raceste si se pune pe tort.
Lasati tortul la frigider macar 4-6 ore inainte de a-l servi.