Tort de fistic cu zmeura

Am cam un an si jumatate de cand am vrut sa postez video-ul asta cu reteta de tort de fistic cu zmeura, dar niciodata nu i-a venit randul. Asa se mai intampla cu unele retete..

Am incercat aici sa reproduc un tort pe care l-am vazut pe contul de instagram al Marusyei Manko, folosind poza ca referinta si lista de retete din “caietul de retete” pentru a vedea cat de aproape reusesc sa ajung. Bineinteles ca era mai ieftin sa cumpar reteta sau sa o caut pe internet dar a fost mult mai interesant sa folosesc creierul :)

Pentru un tort de 18cm, aproximativ 2.4 kg:

Pentru foi ( 8 buc):

  • 2 buc Ou

  • 1 Praf Sare

  • 165 g Zahar

  • 40 g Miere

  • 40g Unt

Ingredientele se pun pe foc intr-o oala, pana cand se omogenizeaza si zaharul este complet topit. Nu trebuie incalzite excesiv!

  • 8 g Bicarbonat

Cand amestecul este cald se adauga bicarbonatul si se amesteca.

  • 330 g Faina

Se adauga faina (sau faina amestecata cu cacao, in functie de tipul de foi) si se amesteca bine, pana la omogenizare. Aluatul moale se pune in folie alimentara si se da la frigider cateva ore, pana cand se intareste. Se intind foi subtiri (pentru foi de 18 cm se foloseste cam 100g aluat/foaie) care se perforeaza cu furculita inainte de a le coace aproximativ 5 minute la 165C cu ventilatie.

ATENTIE, foile trebuie sa fie usor maronii, moi si elastice cand sunt gata, nu trebuie sa se intareasca.

Pentru crema de fistic:

  • 9 buc Galbenus ou

  • 150 g Zahar

  •  30 g Amidon

  • 1 buc Vanilie

Se pun intr-o oala si se amesteca cu un tel.

  • 338 g Lapte

  Adaugati peste amestecul de galbenusuri laptele incalzit puneti oala pe foc mediu amestecand continu pana cand crema fierbe si se ingroasa.

  • 300 g Unt rece

Se adauga peste crema amestecand pana la integrare. Se scoate crema intr-un bol si se acopera cu folie alimentara si se lasa la racit.

  • 150 g Pasta de Fistic

Dupa ce crema s-a racit, adauga pasta de fistic si amesteca cu o spatula pana la omogenizare.

Pentru insertul de zmeura:

  • 400 g Piure Zmeura

  • 6 g Pectina NH

  • 25 g Zahar

Incalziti usor piureul de zmeura si turnati o parte peste pectina amestecata cu zahar. Turnati amestecul la loc peste piure si fierbeti pentru aproximativ 2 minute pentru a activa pectina. Puneti intr-un bol si acoperiti cu folie alimentara in contact, raciti la frigider.

Pentru crema de acoperire:

  • 150 g Ciocolata Alba

  • 150 g Frisca

Se topesc impreuna pe baie de aburi dupa care se racesc pana la temperatura de 22 C (daca nu aveti termometru, trebuie sa simtiti crema usor racoroasa la atingere).

  • 150 g Unt

Untul la temperatura camerei se spumeaza foarte bine (minim 10-15 minute) dupa care se toarna amestecul de frisca si ciocolata racit, in fir subtire, in timp ce se mixeaza la viteza maxima.

  • 100 g Pasta de Fistic

Se adauga pasta de fistic si se mixeaza pana la omogenizare.


Previous
Previous

Tort de ciocolata cu zmeura

Next
Next

Tort simplu de ciocolata cu visine