Tort cu Iaurt si Fructe de Padure
Un tort foarte fresh, potrivit mai ales vara. Cel mai cerut tort la nunti, botezuri, etc.
Acesta este tortul pe care il recomand cel mai des atunci cand mi se cere un tort “Fresh”. Este usor de facut, combina foarte bine gustul de ciocolata de la blat, gustul de frisca din mousse-ul de iaurt cu mascarpone si frisca si fructe.
Pentru un tort de aproximativ 2 kg, 18 cm diametru:
Pentru blat:
150 g Faina
150 g Zahar
50 g Cacao
4 g Praf de copt
1 g Sare
Combina ingredientele uscate intr-un bol.
125 g Lapte batut
100 g Ulei
2 buc. Ou
Combina ingredientele umede si omogenizeaza-le intr-un bol separat.
100 g Ciocolata 55%
60 g Cafea
Adauga cafeaua fierbinte peste ciocolata si amesteca pana cand se topeste pentru a forma un ganache (daca este nevoie, poti sa pui pe apa calda sa ajuti la topire).
Adauga ganache-ul peste ingredientele umede si omogenizeaza cu un tel dupa care adauga tot amestecul peste ingredientele uscate. Amesteca doar pana cand nu mai ai parti uscate dupa care pune blatul intr-o forma de 18 cm si coace-l la 150C timp de aproximativ 1 ora.
Pentru Crema:
190 g Iaurt
120 g Mascarpone
55 g Zahar Pudra
1 buc. Esenta Vanilie
Omogenizeaza ingredientele intr-un bol, folosind un tel.
13 g Gelatina granule
65 g Apa
Amesteca gelatina cu apa rece si lasa-o sa se hidrateze timp de 10 minute. Topeste pe baie de aburi gelatina dupa care adaug-o in amestecul de iaurt, amestecand rapid pentru a nu se forma cocoloase.
190 g Frisca
150 g Fructe de padure
Spumeaza frisca si integreaz-o in amestecul de iaurt folosind o spatula dupa care amesteca in crema si fructele de padure.
Atentie: din cauza ca in crema sunt multe ingrediente reci (frisca, iaurt, mascarpone) aceasta se intareste destul de repede.
Taie blatul in 3 felii si umple-l impartind crema in 2 (aproximativ 390g pe fiecare strat). Pune tortul la frigider macar 6 ore pentru ca crema sa se intareasca complet.
190 g Mascarpone
120 g Frisca
25 g Zahar Pudra
1 buc Esenta Vanilie
Pune ingredientele intr-un bol si mixeaza-le pentru a obtine o crema pufoaza cu care vei orna tortul.
100 g Ciocolata 55%
100 g Frisca
Amesteca ciocolata si frisca intr-un ibric pe apa calda pana cand se topeste si obti un ganache lucios cu care vei glazura tortul.
Pentru decor poti folosi fructe de padure, bezele, etc.