Cozonac cu Nuca

Nu ma numar printre cei care au retete de la mama sau de la bunica si sunt oarecum invidios. Mi-ar fi foarte de folos un caiet cu cateva sute de retete testate pe care doar sa le aplic….

Lasa ca ne descurcam si fara, noroc cu internetul. Am rasfoit prin multe retete de cozonac, am luat notite, am comparat si am judecat.

Am luat creionul, foaia si blogul lui Mircea Banu si am facut o reteta asa cum cred eu ca trebuie sa fie un cozonac, cu multe galbenusuri, cu unt, cu multa nuca si foarte aromat.

Sper sa va placa si voua!

Pentru 2 cozonaci de aproximativ 1.3 kg (25x 11 cm)

Pentru maia:

  • 40 g Drojdie proaspata

  • 60 g Faina

  • 90 g Lapte caldut

Pune ingredientele intr-un bol si amesteca-le cu un tel. Acopera cu folie alimentara si pune bolul intr-un loc cald (in cuptorul oprit dar cu becul aprins, de ex) pentru 15 minute,

Pentru umplutura:

  • 380 g Nuca Macinata

  • 120 g Nuca Maruntita

  • 250 g Zahar Pudra

  • 30 g Cacao

  • 2 buc Esenta Vanilie

  • 2 buc Esenta Rom

  • 4 buc Ou

  • 50 g Lapte

Toate ingredinentele se amesteca intr-un bol dupa care se pun la rece, acoperite, pana cand le vom folosi pentru umplerea cozonacilor.

Pentru blat:

  • 8 buc Galbenus

  • 50 g Coaja Citrice

  • 190 g Zahar

  • 7 g Sare

  • 2 buc Esenta Rom

  • 2 buc Esenta Vanilie

  • 290 g Lapte caldut

Toate ingredientele se amesteca in bolul unui mixer planetar folosind un tel, pana cand zaharul si sarea s-au dizolvat complet.

  • 750 g Faina

Se adauga maiaua si faina si se mixeaza cu atasamentul carlig, pe cea mai mica viteza timp de 5-7 minute.

  • 100 g Unt

Untul moale se adauga peste aluat si se mixeaza tot pe viteza mica, pana la incorporarea completa.

Aluatul se pune intr-un bol uns cu ulei, se acopera cu folie alimentara si se pune la dospit intr-un loc cald, timp de o ora.

Dupa perioada de dospit, aluatul se imparte in 4 bile egale si se lasa pe masa, acoperit inca 15 minute.

Fiecare bila se intinde, se umple cu un sfert din umplutura si se ruleaza, fiecare doua rulouri formand un cozonac - prin impletire. Cozonacii se ung cu un amestec de galbenus de ou si putin lapte, se acopera usor cu folie alimentara si se mai pun la crescut, in tava, la loc cald, inca 30 minute.

Se coc la 165 C timp de 50-60 minute dupa care se racesc in tava, acoperiti bine.


Previous
Previous

Paste de Casa

Next
Next

Tort cu Iaurt si Fructe de Padure