Tort cu Ciocolata alba si Zmeura
Ce am învățat de când am laborator e că lumea cumpără orice are fistic sau zmeură. Tortul ăsta are blat umed cu fistic, cremă fină de ciocolată albă și insert de zmeură, așa că sigur o să fie un hit!
Pentru un tort de 18 cm, aproximativ 2.4 kg
Pentru blat:
95 g unt
135 g zahăr
Mixează untul cu zahărul până când e bine aerat și deschis la culoare.
5 bucăți ou
Adaugă ouăle la temperatura camerei, rând pe rând, și mixează bine după fiecare.
145 g făină
110 g fistic
9 g praf de copt
Pune ingredientele într-un robot de bucătărie și procesează-le până când fisticul devine foarte mărunțit. Adaugă ingredientele peste cele umede și amestecă cu o spatulă.
95 g ciocolată albă
Topește ciocolata albă și adaug-o peste restul ingredientelor, amestecând ușor cu o spatulă până la integrare.
Împarte blatul în 2 inele de 18 cm și coace la 160°C fără ventilație timp de aproximativ 30 minute, sau până când blatul trece testul scobitorii.
Pentru insertul de zmeură:
3 gălbenușuri
75 g zahăr
200 g piure de zmeură
Toarnă piureul de zmeură fierbinte peste gălbenușurile amestecate cu zahărul, apoi gătește-le pe baie de aburi până când se îngroașă și temperatura compoziției trece de 82°C.
60 g unt
Adaugă untul și amestecă până când este complet integrat, apoi acoperă insertul cu folie alimentară și pune-l la rece 2-3 ore.
Pentru crema de ciocolată albă:
530 g ciocolată albă
266 g smântână pentru frișcă
Topește-le împreună pentru a forma un ganache pe care îl acoperi cu folie alimentară și îl pui la rece minimum 6 ore.
250 g mascarpone
Mixează 500 g din crema de ciocolată albă cu mascarpone până când obții o cremă pufoasă și albă. Nu mixa excesiv, deoarece această cremă tinde să se taie dacă este mixată prea mult.
Pentru asamblare, taie fiecare blat în 2, obținând un total de 4 blaturi, pe care le umpli cu 250 g de cremă de ciocolată albă și mascarpone pe fiecare strat și 100 g insert de zmeură pe fiecare strat. Pune tortul la rece 6-8 ore.
300 g mascarpone
Mixează restul de 300 g din crema de ciocolată albă cu mascarpone până când obții o cremă pufoasă și albă. Aceasta este crema de acoperire, cu proporții diferite de ciocolată albă/mascarpone față de crema folosită la umplut.
Pentru decor, eu am folosit zmeură proaspătă și fistic mărunțit, pentru că îmi plac decorurile simple.