Tort cu Afine si Lime
Mai avem pe site o reteta de tort cu afine (si lamaie) dar mai multe retete nu strica, asa ca astazi facem tort cu afine si lime (voi puteti face si cu lamaie in loc de lime). Blaturi umede cu lamaie(lime), mousse de afine si insert de lime, un tort foarte fresh!
Pentru un tort de 18 cm, aproximativ 2kg
Pentru Blat:
105g Albus Ou
80g Zahar
Spumeaza oul usor dupa care adaugi incet zaharul pentru a obtine o bezea lucioasa si stabila.
90g Unt
75g Zahar
12g Coaja Lime
Mixeaza untul moale cu zaharul si coaja de lime pana cand se deschide la culoare.
160g Faina
20g Cocos
6g Praf de Copt
1g Sare
Amesteca ingredientele intr-un bol.
135g Lapte
Peste untul spumat, adauga ingredientele uscate si laptele, alternativ, in 2-3 etape, amestecand doar pana la integrare. La final, integreaza bezeaua cu miscari largi pentru a pastra cat mai mult din aerul din ea.
Coace blatul intr-un inel de 18 cm la 150C fara ventilatie pana cand trece testul scobitorii.
Pentru inserul de lime:
75g Zeama Lime
60g Zahar
1 buc Ou
Incalzeste zeama de lime si zaharul dupa care toarna-le peste oul batut usor. Pune-le intr-un bol pe baie de aburi si gateste-le amestecand cu o spatula pana cand se ingroasa.
50g Unt
100g Coaja confiata Lime
Adauga untul si amesteca pana la integrare dupa care integreaza coaja confiata de lime.
Pentru mousse-ul de afine:
215 g Piure Afine
65g Zahar
7.5g Gelatina
38g Apa
Incalzeste piure-ul de afine si zaharul intr-un ibric pana cand se topeste. Hidrateaza gelatina in apa rece dupa care pune-o peste piure-ul cald ca sa se topeasca.
80g Mascarpone
225g Frisca
Toarna piure-ul peste mascarpone amestecand cu un tel dupa care integreaza frisca in 2-3 etape.
Taie blatul racit in 3 felii si umple-l folosind aproximativ 320g de mousse si 150g de insert pe fiecare strat. Lasa tortul la rece minim 6 ore inainte de a-l decora.
Pentru crema decor:
135g Unt
90g Zahar Pudra
1buc Esenta Vanilie
Spumeaza untul cu zaharul pudra si vanilia pana cand se deschide la culoare.
335g Crema de Branza
Adauga crema de branza si mai spumeaza putin pana la integrare dupa care foloseste crema pentru a imbraca tortul, Pentru decor eu am folosit flori comestibile si afine proaspete, ca asa mi-a venit :)