Tiramisu

Reteta de Tiramisu. Toata lumea are una dar parca nu se uita lumea serios la tine daca esti (un fel de) blog culinar si n-ai reteta de tiramisu. Asa ca iata!

Am facut o varianta in care gatim oul, ca sa nu aud plangeri… In oricare caz, spalati bine ouale inainte de a le folosi (asta e obligatoriu oricum).

Pentru o tava cam de 20x30 cm (sau doua mai mici, cum am facut eu)

  • 120 g Lapte

  • 1 bc Esenta Vanilie

Pune laptele pe foc mic sa se incalzeasca pana te ocupi de restul.

  • 4 bc Galbenus Ou

  • 36 g Zahar (adica vreo 2 linguri?)

Amesteca galbenusul cu zaharul dupa care o sa torni imediat laptele cald. Pune amestecul la loc in oala si pune-l pe foc pana atinge 82 C. Daca n-ai termometru (sau nu te simti chiar asa sigur pe puterile tale …culinare), poti sa folosesti un bol in loc de oala si sa il pui pe baie de aburi. Gatitul o sa se intample mai incet si o sa ai timp mai mult sa reactionezi la ingrosarea acestui sos.

In oricare caz, cand s-a ingrosat/a ajuns la 82 C, toarnal peste

  • 600 g Mascarpone

Si amesteca cu un tel pana cand se omogenizeaza. (Da, sosul fierbinte peste mascarponele rece)

  • 4 bc Albus (alea care ti-au ramas de la galbenusurile de mai sus)

  • 72 g Zahar (adica vreo 4 linguri, dupa logica de dinainte)

Pune-le intr-un bol pe baie de aburi si incalzeste-le pana cand se topeste zaharul (sau pana crezi tu ca e totul safe, doar sa nu incalzesti prea tare ca o sa iasa omleta de albusuri. Si zahar). Spumeaza albusurile cu un mixer pana cand ajungi la “soft peakes”.. adica o spuma nici prea prea, nici foarte foarte, pe care o sa o integrezi cu o spatula in amestecul de mascarpone de mai sus, incercand sa nu pierzi chiar tot aerul pe care te-ai chinuit sa il introduci in albusuri.

La piscoturi lucrurile stau simplu. Fie le faci singur dupa reteta asta, fie esti lenes si le cumperi. Eu am fost lenes.

Ai nevoie cam de jumatate de pachet din ala mare (adica vreo 2 randuri jumate de piscoturi) pe care o sa le insiropezi in cafea rece, timp de 1 secunda fiecare (uita-te la video sa vezi tehnica mea).

Piscoturi, crema, piscoturi, crema si cam aia este. A, si cacao deasupra… sau ciocolata rasa, dar am inteles ca asta nu e asa de populara. Mai nasol e ca dupa ce ai terminat trebuie sa astepti vreo 6 ore (cu tiramisu pus la rece) si abia dupa aia poti manca.

Be strong!

Previous
Previous

Tort Rulada de Morcovi

Next
Next

Tort cu Banane