Prajitura Alba ca Zapada - Lamaita

Cu un timing impecabil (ca de obicei), acum ca s-au terminat sarbatorile vin si eu cu o reteta de prajitura. Nu-i nimic, ca mai sunt sarbatori si anu’ asta!

Reteta de prajitura Alba ca Zapada sau.. Lamaita cum ii mai zice lumea. ( <- linia asta de text e pentru SEO, sa gaseasca lumea reteta cand cauta pe google. Nu ca ar mai folosi cineva google, toti sunt pe tiktok…)

Pentru o tava de 20x30 cm, aproximativ 1.3 kg prajitura

Pentru Crema:

  • 500 g Lapte

  • 100 g Zahar

Se pun intr-o oala la incalzit pana cand se topeste zaharul.

  • 50 g Amidon

Se toarna laptele caldut peste amidon amestecand cu un tel. Tot amestecul se pune la loc in oala si se fierbe, amestecand continu pana cand se ingroasa.

  • 200 g Unt

  • 75 g Zeama Lamaie

  • 10 g Coaja Lamaie

  • 100 g Frisca

Dupa ce dai jos crema de pe foc, adauga untul in mai multe etape ca sa nu se taie crema, amestecand cu un tel. Dupa, adauga zeama si coaja de lamaie si amesteca pentru a omogeniza. Muta crema intr-un bol, acoper-o cu folie alimentara in contact si las-o sa se raceasca la temperatura camerei pana te ocupi de blaturi.

Trec aici ca inainte de a folosi crema trebuie sa spumezi smantana pentru frisca si sa o integrezi in crema folosind o spatula, dar asta doar cand te apuci de montat prajitura, nu acum cand e crema calda.

Pentru Blaturi:

  • 40 g Zahar

  • 1 bc Ou

  • 1 bc Galbenus

Se pun in bolul mixerului planerar (sau intr-un bol normal si folositi mixerul de mana) si se mixeaza bine.

  • 30 g Ulei

  • 70 g Lapte

Se adauga ingredientele ude si se mai mixeaza putin.

  • 5 g Bicarbonat

  • 10 g Zeama Lamaie

Bicarbonatul “se stinge” cu zeama de lamaie si se amesteca in compozitia de mai sus.

  • 330 g Faina

Faina se integreaza cu o spatula (si/sau cu mana) framantand putin, cat sa se lege bine un blat. Acopera bolul cu folie alimentara si lasa blatul sa “se odihneasca” 10 minute.

Imparte blatul in 4, intinde fiecare sfert pe o foaie de copt de 20x30 cm si coace foile la 175C fara ventilatie timp de 5 minute.

Umple prajitura folosind 1/3 din crema pe fiecare foaie dupa care pune-o la rece 6-8 ore.

  • 150 g Ciocolata Alba

Topeste ciocolata si niveleaz-o deasupra prajiturii pentru a forma un strat subtire de decor. Folosind un con de hartie poti decora fiecare bucata de prajitura.. sau nu, cum vrei!

Previous
Previous

Cheesecake cu Caramel Sarat

Next
Next

Rulada din Muschiulet de Porc