Paine de Casa fara framantare
Painea cea de toate zilele, dar fara efortul framantarii. O reteta usoara care se face practic singura, daca aveti rabdare.
Pentru o paine de 1 kg
600 g Faina
9 g Sare
6 g Drojdie uscata
Se pun intr-un bol si se amesteca cu un tel.
420 g Apa
Se adauga peste faina si se amesteca cu o spatula sau lingura de lemn, pana cand nu mai este faina uscata in bol. Se acopera cu folie alimentara si se prinde cu un elastic in jurul partii de sus a bolului si se lasa la temperatura camerei intre 12-24 ore dupa care se muta in frigider unde se tine intre 3 si 5 zile.
Dupa aceasta perioada, se scoate aluatul pe masa acoperita cu putina faina si se impatureste de cateva ori, se formeaza o bila care se aseaza pe hartie de copt, se acopera cu un stergar uscat si se lasa la temperatura camerei 30-40 minute.
In acest timp, se incinge cuptorul in care am bagat o oala de fonta, la 230 grade Celsius, cu ventilatie. Dupa cele 30-40 minute, painea se cresteaza in 3 si se pune in oala incinsa cu tot cu hartia de copt.
Se coace la 230 C timp de 15 minute cu capacul oalei pus si inca 30-45 minute fara capac (pana cand interiorul painii ajunge la 98 C).
Se scoate din oala si se raceste pe un gratar.
Reteta in parti:
100p faina
1.5p sare
1p drojdie
70p apa