Orez cu lapte
Sunt mare fan al deserturilor cu lapte, orez cu lapte, gris cu lapte, taitei cu lapte, etc..
Sunt deserturile copilariei si mi-au ramas la suflet. De curand am descoperit reteta asta de orez cu lapte in stil turcesc, sau sutlac cum se mai numeste si bineinteles ca a trebuit sa il fac.
Este usor de facut si are acel ceva extra care il face … extra bun!
Pentru 4 ramekine de 12 cm:
120 g orez
Alege un orez cu bob mare si rotund si fierbe-l conform instructiunilor de pe pachet.
2 buc Galbenus
1 buc Esenta Vanilie
100 g Zahar
500 - 600 g Lapte
2 buc Baton Scortisoara
Amesteca galbenusurile cu zaharul si esenta de vanilie intr-o oala dupa care adauga cam 500 g lapte si cele 2 bete de scortisoara. Pune oala la incalzit pana cand incepe sa abureasca, amestecand frecvent pentru a nu se prinde.
30 g Amidon
Amesteca amidonul cu putin lapte rece, adauga orezul in oala dupa care adauga si amidonul amestecand bine pentru a nu se face gogoloase.
Fierbe orezul cateva minute, adaugand lapte daca este cazul pentru a face amestecul mai lichid.
Toarna orezul in 4 ramekine pe care le pui intr-o tava dupa care umple tava cu apa pana cand nivelul apei ajunge la 2/3 din inaltimea ramekinelor.
Pune tava in cuptorul rece si incalzeste cuptorul la 200 C dupa care muta caldura doar de sus pana cand deserturile se rumenesc deasupra.
Daca ai rabdare lasa-le sa se raceasca complet inainte de a le consuma.