Cozonac Insiropat (Babka)

Reteta originala a acestui cozonac cu nuca, insiropat (care e de fapt o combinatie intre cozonac si babka, dar sa nu intram in detalii inutile) este cea a lui Mircea Banu, postata si pe blogul lui, si pe blogul lui Adi Hadean. A preluat-o toata lumea (inclusiv eu) si fiecare si-a facut micile modificari.

Mie nu imi place alcoolul in prajituri asa ca varianta mea nu are alcool, este insiropata cu altceva decat Vinars ceea ce o face o varianta buna si pentru copii.

Pentru 2 cozonaci de aproximativ 1.2 kg

Pentru Maia:

  • 25 g Drojdie

  • 30 g Faina

  • 60 g Lapte

Se amesteca si se pun la cald 15 minute (25-20 Celsius)

Pentru Blat:

  • 2 buc Ou

  • 3 buc Galbenus

  • 80 g Zahar

  • 5 g Sare

  • 30 g Coaja Citrice

  • 4 buc Esenta Vanilie

  • 4 buc Esenta Rom

Se pun in bolul unui mixer si se spumeaza.

  • 500 g Faina

  • 60 g Lapte rece

Se framanta impreuna cu maiaua si spuma de ou, pana cand blatul se dezlipeste de pe marginile bolului.

  • 150 g Unt

Se adauga peste aluat in 3 randuri, cate 50 de grame, framantand pana cand cantitatea de unt este complet integrata in aluat. Dupa integrarea untului, blatul se pune intr-un bol uns cu ulei, se acopera cu o folie alimentara si se pune la frigider 2 ore.

Se scoate, se imparte in 2, invelind fiecare jumatate in folie alimentara unsa cu ulei si se baga la frigider inca 3 ore.

Pentru umplutura:

  • 400 g Nuca

  • 200 g Zahar Pudra

  • 50 g Cacao

  • 3 buc Ou

  • 4 buc Esenta Vanilie

  • 4 buc Esenta Rom

  • 50 g Lapte (50g Vinars in reteta originala)

Se amesteca pentru a forma umplutura si se tine la rece pana la folosire.

Se scoate blatul de la frigider, se intinde intr-o foaie de 30x40 cm si se unge fiecare cu cate jumatate din umplutura. Se ruleaza strans si se pune 10-15 minute la congelator. Rulourile se taie pe lung si se impletesc cele 2 jumatati pentru a forma in total 2 cozonaci, care se pun in tavi cu hartie de copt, se acopera cu folie alimentara si se pun la frigider inca 8 ore.

O oala de apa clocotinda se baga in cuptorul oprit impreuna cu cozonacii unsi cu galbenus de ou, pentru jumatate de ora. Se scoate oala si cozonacii se coc la 160 C timp de aproximativ 50 minute sau pana sunt rumeni bine.

Pentru siropul de zahar:

  • 600 g Zahar

  • 200 g Apa

  • 100 g Apa (200g Vinars in reteta originala)

  • 4 buc Esenta Vanilie

  • 4 buc Esenta Rom

Se pun intr-o oala si se fierb cu capacul pus si fara a amesteca dupa care se amesteca cu a-2-a cantitate de apa si esentele. (sau cantitatea de Vinars). Se pastreaza acoperit pana la folosire.

Pentru a insiropa corect cozonacii, aveti nevoie de minim 4 sau 5 portii din siropul de mai sus.

Dupa coacere, cozonacii se lasa la racorit cateva minute dupa care se scufunda in sirop 10-20 secunde. Se pun inapoi in tavi, se acopera cu folie alimentara si se pastreaza macar 8 ore inainte de a-i consuma.


Reteta originala: https://www.adihadean.ro/2015/01/cozonac-impleticit/

Previous
Previous

Blat pufos cu cacao

Next
Next

Macarons cu ciocolata