Chec cu Lamaie
Daca e cu lamaie, apai cu lamaie sa fie!
Imi doream un chec pufos crescut cum vezi in pozele de pe instagram, cu crapatura din aia faina sus, dar sa fie si super aromat cu lamaie!
Plecand de la reteta Anei Consulea, am facut chec-ul asta super lamaios, insiropat cu sirop de lamaie si cu un aspect foarte frumos, lucios.
Se pastreaza foarte bine la temperatura camerei, acoperit, fiind la fel de bun si dupa 4-5 zile
Reteta pentru o tava de 25x10 cm:
Pregateste forma ungand-o cu unt topit dupa care o bagi la frigider sau concelator pentru ca untul sa se intareasca. Tapeteaz-o cu faina dupa care loveste-o de masa bine (cu susul in jos) pentru a scapa de excesul de faina.
160 g Galbenus Ou
200 g Zahar Pudra
Pune galbenusurile si zaharul pudra in bolul unui mixer planetar (sau cu un mixer de mana) si mixeaza-le timp de 5 minute, pana obtii o spuma densa, aerata si deschisa la culoare.
20 g Coaja Lamaie
1 buc Esenta Vanilie
150 g Frisca (rece)
70 g Unt
200 g Faina tip 480
2 g Sare
5 g Praf de Copt
70 g Coaja Lamaie/Portocala Confiata
Adauga in bolul mixerului in timp ce mixezi, pe rand, Coaja de lamaie, esenta de vanilie si frisca, Untul topit si racit (dar inca lichid), faina amestecata cu praful de copt si sarea (la acestea mixand doar pana la incorporare, pentru a nu dezvolta gluten in blat)iar la final integreaza cu o spatula coaja confiata.
Dupa ce ai turnat aluatul in tava, traseaza o dunga pe mijlocul lui folosind un cutit sau o racleta a carei lama ai uns-o cu unt topit. Asta va face ca blatul sa creasca frumos si sa se crape exact pe mijloc.
Coace chec-ul la 190 C timp de 15 minute dupa care inca aproximativ 40 minute la 160C (fara ventilatie).
100 g Zeama Lamaie
75 g Zahar
Le topesti impreuna pe foc si le lasi la racit. Cand chec-ul este gata, il scoti imediat din forma, il pui pe un gratar pentru a se racori si il ungi generos cu siropul de lamaie. Dupa ce se raceste il ungi cu peltea de gutui sau caise, usor incalzita. Asta va face ca chec-ul sa capete un luciu frumos. Optional poti orna cu felii de lamaie confiate.