Baclava cu Fistic

Cu reteta asta am descoperit ca nu e chiar asa de greu sa faci o baclava cinstita, insiropata cu miere, aromata si plina de umplutura. Asa ca nu m-am putut abtine si v-o arat si voua!

Pentru o tava de 20x30 cm:


  • 200 g Zahar

  • 240 g Apa

  • 340 g Miere

  • 2-3 Bete Scortisoara

  • 5-6 Cuisoare

  • 1/2 Lamaie (sau 1 lamaie intreaga daca doriti un gust mai puternic de lamaie)

Intr-o oala mai mica, pune toate ingredientele si pune oala la foc mediu pana incepe sa fiarba. Lasa-o la fiert aproximativ 15 minute dupa care opreste focul, pune capacul si lasa la racit pana te ocupi de baclava.,


  • 1 pachet foi placinta

  • 200 g Fistic

  • 30 g Zahar

  • 2 g Scortisoara

  • 350 g Unt Topit

Avem nevoie de 18 foi asa ca va trebui sa taiem foile de placinta (care oricum sunt mai mari decat tava de 20x30 cm). De obicei pachetul are 12 foi iar restul 6 le vom obtine din jumatatile ramase dupa taiere.

Unge bine tava cu unt si incepe sa pui foile de placinta, ungand cu unt dupa fiecare. Vei pune 6 foi de placinta dupa care vine primul strat de fistic (pe care trebuie sa il procesezi intr-un robot de bucatarie si sa il amesteci cu zaharul si scortisoara). Vor fi 3 straturi de fistic, deci punem 1/3 din cantitate pe fiecare strat (aproximativ 75g). Intre straturile de fistic vom pune cate 3 foi, unse bine cu unt si ele.

Stiu, pare complicat. Dar nu e!

6 foi la baza, 1 strat fistic, 3 foi, 1 strat fistic, 3 foi, 1 strat fistic, 6 foi la final.

Dupa toate astea, pune tava la frigider macar 1 ora, pentru ca untul sa se intareasca bine.

Cand s-a intarit, feliaza baclavalele dupa bunul plac (eu le tai in triunghiuri) si coace-le la 175 C, fara ventilatie, timp de 45 de minute.

Toarna siropul rece peste baclavaua proaspat scoasa din cuptor, incercand sa torni intre taieturile pe care le-ai facut. Va parea mult sirop dar se va absorbi tot, vei vedea…

Lasa la racit 4-5 ore si e gata. Poti sa o pastrezi la temperatura camerei, acoperita, cateva zile.

614.jpg



Previous
Previous

Tort 5 leches

Next
Next

Tort Winter