Tort fara zahar
Niste prieteni m-au rugat sa le fac un tort pentru juniorul lor care facea 2 ani, un tort pe care sa il poata manca si el (fara zahar, cu fructe cat mai multe - daca se poate afine) asa ca am scos de la naftalina niste retete mai vechi pe care le-am adaptat putin si am ajuns la acest tort fara zahar, perfect potrivit pentru copiii care inca nu mananca zahar.
Pentru un tort de 20cm, aproximativ 1.6 kg
Pentru blat:
100 g Banane
2 buc Ou
200 g Lapte
Alege o banana cat mai coapta si piseaz-o cu o furculita dupa care folosind un tel, amestec-o cu ouale si laptele.
300 g Faina
5 g Praf de Copt
5 g Bicarbonat
Combina ingredientele intr-un bol dupa care adauga-le peste amestecul de oua si banane.
100 g Unt
100 g Miere
Topeste untul si mierea si adauga-le peste blat. Omogenizeaza, pune amestecul intr-o tava cu diametrul de 20cm si coace aproximativ 45 minute la 175 C.
Pentru crema:
200 g Lapte
130 g Miere
3 buc Galbenus
Infierbanta laptele amestecat cu mierea si toarna-le peste galbenusuri, amestecand cu un tel. Pune bolul pe baie de aburi si gateste pana cand se ingroasa (80-82 C daca ai termometru).
1 buc Esenta Vanilie
8 g Gelatina
Dupa ce se racoreste cateva minute, adauga o esenta de vanilie si 8g de gelatina granule hidratate in 40g apa rece. Amesteca bine si lasa sa se raceasca.
350 g Frisca
Adauga frisca in 2-3 randuri.
Feliaza blatul astfel incat sa obti 2 felii cu grosimea de aproximativ 1 cm (din blat se pot taia cam 3 felii, in cazul in care vreti sa puneti blat si deasupra tortului) si umple tortul incepand cu un blat, 1/2 din crema in care poti adauga fructe proaspete (eu am pus afine), al-2-lea blat urmat de restul de crema si fructe deasupra.
Daca vrei sa imbraci tortul cu frisca sau alta crema, te sfatuiesc sa pui si deasupra blat. Eu nu am vrut si l-am lasat asa, mai natural..
Lasa tortul la rece minim 6 ore, sa se intareasca si sa se combine gusturile.