Tort Dobos

Bine, zic Tort Dobos fiind 100% sigur ca o sa ma trezesc cu comentarii care o sa imi zica ca asta nu e Dobos, ca reteta originala are 6 foi si oricum se fac altfel, ca crema se face altfel, etc, etc.

Stiu, nu-mi pasa.

Pentru un tort de 15 cm, aproximativ 700g:

Pentru Crema:

  • 10 g Cacao

  • 10 g Amidon

  • 40 g Zahar

  • 100 g Lapte

  • 2 buc Galbenus Ou

  • 90 g Ciocolata 55% cacao

  • 50 g Unt

O sa incepem cu crema(cremele) pentru ca dureaza mai mult pana se racesc. Asadar, pune cacaua, amidonul si zaharul intr-un bol si amesteca-le. Incalzeste laptele si toarna-l usor peste cacao, amestecand continu. Toarna amestecul peste 2 galbenusuri intr-o oala mica, pune pe foc amestecand continu pana crema se ingroasa.

Pune ciocolata maruntita peste crema calda si amesteca pana cand ciocolata se topeste. Adauga untul si amesteca pana cand aceste se topeste si se integreaza in crema dupa care transfera crema intr-un alt bol, acoper-o cu folie alimentara si las-o sa se raceasca.

  • 100 g Frisca

  • 100g Ciocolata 55% cacao

Pune ingredientele intr-un ibric si pune-le pe apa calda pana cand se topesc. Practic facem un ganache de ciocolata si il lasam si pe acesta sa se raceasca.

Pentru Blat:

  • 64 g Faina

  • 4 buc Ou

  • 100 g Zahar

Daca ai 8 forme rotunde de 15 cm poti face tot blatul deodata. Eu am avut 4 asa ca am facut jumatate din cantitate si dupa aceea cealalta jumatate. Alternativ poti coace 1-2 foi si sa decupezi blatul din ele.

Separa ouale si spumeaza albusul cu un mixer. Spumeaza galbenusul cu zaharul pana cand se deschide la culoare dupa care adauga faina si amesteca pana la integrare. Incorporeaza albusul cu o spatula, imparte blatul in forme si coace-l pana cand se rumeneste destul de bine deasupra (10-12 minute la 180C).

Dupa ce cremele si blaturile s-au racit, pune cele doua creme intr-un singur bol si spumeaza-le cu un mixer. Foloseste crema pentru a umple tortul folosind 7 din cele 8 blaturi si aproximativ 50g crema pe strat iar restul de crema pentru a imbraca tortul.

  • 100 g Zahar

Topeste zaharul si toarna-l cu grija peste al-8-lea blat. Cresteaza blatul cu un cutit uns cu unt si taie-l in 8 bucati pe care le vei pune deasupra tortului ca decor.

Previous
Previous

Ciocolata de Casa

Next
Next

Fursecuri crapate cu migdale