Tort cu Afine
Am testat acest tort cu afine, lamaie si crema de branza acum cateva zile si juniorului meu i-a placut asa de tare incat a vrut sa i-l fac de ziua lui. Am luat-o ca pe un semn bun, cum ca testul a iesit ok si pot sa va prezit si voua reteta:
Pentru un tort de aproximativ 2 kg, 15 cm diametru:
Pentru blat:
140 g Albus Ou
Spumeaza albusul de ou aflat la temperatura camerei, pana obti o spuma tare.
120 g Unt
210 g Zahar
20 g Coaja Lamaie
Mixeaza untul cu zaharul si coaja de lamaie pana cand acesta se albeste si se spumeaza foarte bine.
210 g Faina
30 g Cocos
10 g Praf de Copt
2 g Sare
Amesteca ingredientele uscate intr-un bol pana sunt omogene.
100 g Lapte caldut
80 g Zeama Lamaie
Peste untul spumat, adauga rand pe rand o treime din ingredientele uscate, laptele, inca o treime din ingredientele uscate, zeama de lamaie si la sfarsit ultima parte din ingredientele uscate, mixand intre aditii.
250 g Afine
Integreaza spuma de albus in 2-3 randuri adaugand la ultima aditie si afinele.
Imparte blatul in 2 sau 4 tavi de 15 cm diametru si coace-le la 160 C timp de aproximativ 40 minute, sau pana o scobitoare inserata in blat iese curata.
Pentru crema:
220 g Unt Moale
145 g Zahar Pudra
1 buc Esenta Vanilie
Mixeaza untul cu zaharul pana cand acesta se spumeaza foarte bine si isi deschide culoarea (minim 5 minute).
540 g Crema de Branza
Adauga crema de branza rece si mixeaza pana la omogenizare.
Daca ai facut 2 blaturi, taie fiecare blat in 2. Daca ai facut 4, taie cate un capac subtire de la fiecare blat si asambleaza tortul adaugand aproximativ 180 g de crema pe fiecare strat. Pune tortul la rece minim 6 ore inainte de a-l decora cu crema ramasa (tine crema la rece si reincalzeste-o putin inainte de a orna tortul).