Tort Amandina
E si greu sa scrii ceva original despre Amandina. Prajitura iubitorilor de ciocolata, una dintre cele mai cunoscute prajituri de la noi, creatoare de nostalgii, etc.
Am zis ca merita niste inbunatatiri si ca sa o fac mai festiva i-am dat forma de tort.
Pentru un tort de 20cm
Blat:
4 buc Ou
120 g Zahar
45 g Cafea
45 g Ulei
120 g Faina
5 g Praf de copt
10 g Cacao
Separa ouale si amesteca galbenusurile cu cafeaua si uleiul. Albusurile se bat spuma adaugand zaharul putin cate putin pana obti o spuma lucioasa si stabila in care o sa integrezi amestecul de galbenusuri si dupa aia amestecul de ingrediente uscate. Coace blatul la 175 C 30-35 minute.
Crema:
300 g Lapte
5 buc Galbenus
20 g Amidon
20 g Cacao
112 g Zahar
150 g Unt
Peste amestecul de amidon, zahar si cacao, se toarna putin cate putin laptele incalzit, amestecand sa nu se formeze cocoloase. Se amesteca cu galbenusurile si se fierbe pe foc mediu pana obti o crema lucioasa si groasa in care o sa amesteci untul (in mai multe parti daca untul e cald).
250 g Frisca
250 g Ciocolata 55%
Topeste pe baie de aburi frisca si ciocolata pentru a forma ganache. Ambele creme trebuiesc aduse la temperatura camerei inainte de a le folosi.
Sirop:
75 g Cafea
100 g Apa
1 buc Esenta rom
20 g Zahar
Se insiropeaza generos blatul taiat in 3 felii si se umple folosind cele doua creme mixate impreuna cu un mixer planetar, pana se aereaza bine si se deschid la culoare. Pentru decor, glazureaza tortul cu un ganache de ciocolata si formeaza aveline din crema.