Tort Amandina

E si greu sa scrii ceva original despre Amandina. Prajitura iubitorilor de ciocolata, una dintre cele mai cunoscute prajituri de la noi, creatoare de nostalgii, etc.

Am zis ca merita niste inbunatatiri si ca sa o fac mai festiva i-am dat forma de tort.



Pentru un tort de 20cm

Blat:

  • 4 buc Ou

  • 120 g Zahar

  • 45 g Cafea

  • 45 g Ulei

  • 120 g Faina

  • 5 g Praf de copt

  • 10 g Cacao

Separa ouale si amesteca galbenusurile cu cafeaua si uleiul. Albusurile se bat spuma adaugand zaharul putin cate putin pana obti o spuma lucioasa si stabila in care o sa integrezi amestecul de galbenusuri si dupa aia amestecul de ingrediente uscate. Coace blatul la 175 C 30-35 minute.


Crema:

  • 300 g Lapte

  • 5 buc Galbenus

  • 20 g Amidon

  • 20 g Cacao

  • 112 g Zahar

  • 150 g Unt

Peste amestecul de amidon, zahar si cacao, se toarna putin cate putin laptele incalzit, amestecand sa nu se formeze cocoloase. Se amesteca cu galbenusurile si se fierbe pe foc mediu pana obti o crema lucioasa si groasa in care o sa amesteci untul (in mai multe parti daca untul e cald).

  • 250 g Frisca

  • 250 g Ciocolata 55%

Topeste pe baie de aburi frisca si ciocolata pentru a forma ganache. Ambele creme trebuiesc aduse la temperatura camerei inainte de a le folosi.

Sirop:

  • 75 g Cafea

  • 100 g Apa

  • 1 buc Esenta rom

  • 20 g Zahar

Se insiropeaza generos blatul taiat in 3 felii si se umple folosind cele doua creme mixate impreuna cu un mixer planetar, pana se aereaza bine si se deschid la culoare. Pentru decor, glazureaza tortul cu un ganache de ciocolata si formeaza aveline din crema.

Previous
Previous

Buttercream Negru

Next
Next

Sa fac spume daca stiu - in sub 60 de secunde