Prajitura Krantz
O prajitura clasica in cofetaria noastra, prajitura Krantz cu nuca caramelizata si crema de vanilie e un deliciu! Este ceva la combinatia asta intre nuca si crema de vanilie, nu te poti opri din mancat :)
Pentru 1 kg de prajitura:
Crema:
6 buc Galbenus Ou
100 g Zahar
20 g Amidon
1 buc Esenta Vanilie
225 g Lapte
200 g Unt
125 g Mascarpone
Vom face o crema fiarta de vanilie. Amesteca galbenusurile cu zaharul, amidonul si esenta de vanilie, folosind un tel. Adauga laptele incalzit putin si pune crema pe foc mediu, amestecand continu pana cand se ingroasa si devine lucioasa. Adauga untul rece si amesteca cu telul pana cand untul e complet topit si integrat in crema. Mascarponele se adauga in crema rece chiar inainte de a monta prajitura si se mixeaza bine pana cand obtinem o crema aerata si pufoasa.
Blat:
170 g Albus Ou
150 g Zahar
2 g Sare
40 g Faina
150 g Nuca
Facem o bezea punand albusul in bolul unui mixer planetar (sau un bol normal cu mixer de mana)., Adauga zaharul treptat, mixand pe viteza medie pana obti o bezea lucioasa si stabila in care o sa integrezi nuca amestecata cu faina. Intinde bezeaua obtinuta intr-o tava de 35x35 cm pe fundul careia ai pus hartie de copt si pune-o la cuptor la 175 C timp de 25 minute.
Krantz:
50 g Nuca
50 g Zahar
Topeste zaharul intr-o cratita mica iar cand s-a topit adauga nuca si amesteca. Scoate amestecul pe o hartie de copt si lasa-l sa se raceasca.
Blatul se taie in 3 parti egale si se monteaza prajitura cu 3 blaturi si 3 straturi de crema. Deasupra presara nuca caramelizata maruntita folosind un robot de bucatarie. Lasa prajitura la rece macar 6 ore inainte de a o taia.