Orez cu Mere

Orez cu mere la cuptor este un desert usor de realizat fara cantar pe care l-am invatat de la tata. Nu il faceam foarte des dar era o incantare de fiecare data. De curand mi-am amintit de el si mi s-a facut brusc foarte pofta. L-am facut si am zis sa il impartasesc si cu voi.

  • 1 Cana Orez

  • 1.5 Cani Apa

  • 1 Cana Lapte

  • 2-3 Linguri Zahar

  • 1 Lingura Unt

  • 1 Buc Esenta Vanilie

Fierbe orezul in apa, pe foc mic, pana toata apa s-a evaporat. Adauga laptele si zaharul si fierbe pe foc mic inca 10-15 minute, pana cand laptele se absoarbe si orezul se ingroasa. Adauga untul si esenta de vanilie, amesteca pentru omogenizare si pune orezul intr-un bol acoperit.

  • 1 - 1.3 kg Mere (6-7 mere medii)

  • 3-4 Linguri Zahar

  • 1 Lingurita Scortisoara

  • 1 Lingura Unt

  • 1/2 Lamai

Rade merele intr-un bol si stoarce lamaia peste ele. Adauga zaharul si scortisoara si amesteca pana la omogenizare.

Intr-o oala sau tigaie, topeste untul dupa care caleste merele 5-10 minute, pana se evapora o parte din sucul lasat.

Intr-o forma termorezistenta pune jumatate din cantitatea de orez, jumatate din cantitatea de mere, restul de orez si deasupra merele ramase. Imprastie putin zahar deasupra, zahar care se va carameliza la final si coace la 180C timp de o ora, acoperind forma cu folie de aluminiu. La final, coace inca 5 minute doar cu caldura de sus pana cand partea superioara se caramelizeaza.

Mie imi place sa mananc acest deser rece (la temp. camerei) asa ca il las 1-2 ore sa se raceasca cand il scot de la cuptor.

Previous
Previous

Namelaka

Next
Next

Pailleté Feuilletine