Cozonac fara framantare

O rețetă de cozonac cu nucă, portocală și cacao, fără frământare, după rețeta Mihaelei Ruxanda, foarte puțin adaptată. Pentru leneși sau oameni care au mai mult timp pierdut decât chef de frământat.

Hai că am pierdut jumătate din public cu intro-ul ăsta!

Pentru 2 cozonaci de aproximativ 1.4 kg fiecare:

Pentru maia:

  • 32 g drojdie proaspătă

  • 50 g făină

  • 100 g lapte călduț

Amestecă laptele călduț cu restul ingredientelor într-un bol și pune-l într-un loc cald (nu mai mult de 30°C) timp de 15 minute.

Pentru aluat:

  • 275 g lapte rece

  • 150 g unt topit

  • 7 buc gălbenuș ou

  • 190 g zahăr

  • 30 g coajă rasă de portocală

  • 2 buc esență rom

  • 2 buc esență vanilie

  • 7 g sare

Pune toate ingredientele într-un bol și amestecă-le bine cu un tel.

  • 700 g făină

Toarnă maiaua crescută și ingredientele ude peste făină (folosește o făină puternică, deci cu multă proteină) și amestecă cu o spatulă până la omogenizare. Acoperă cu folie alimentară și lasă la cald (nu mai mult de 30°C) timp de 45 minute, după care pune la frigider minimum 12 ore – maximum 24 ore.

Pentru umplutură:

  • 225 g zahăr pudră

  • 45 g cacao

  • 375 g nucă măcinată

  • 2 buc esență rom

  • 2 buc esență vanilie

  • 225 g albuș ou

Amestecă ingredientele cu un tel, pune folie alimentară peste și pune-le la rece, lângă aluat.

  • 200 g nucă

  • 200 g coajă confiată de portocală

Mărunțește nuca și amestec-o cu coaja confiată. Pune amestecul deoparte, momentan.

Asamblare:

Împarte aluatul în 4 și întinde fiecare sfert într-o foaie de aproximativ 25 x 35 cm, pe care pui un sfert din umplutură (cam 210 g) și o întinzi, presari un sfert din nuca mărunțită și amestecată cu coaja de portocală (cam 100 g) și rulezi.

Împletești câte 2 rulouri din astea pentru a obține 2 cozonaci, pe care îi pui în tăvi de 25 x 11 cm, în care pui hârtie de copt. Ungi cozonacii cu un amestec 1:1 gălbenuș ou și lapte/smântână pentru frișcă, îi pui cam 1 oră la dospit într-un loc călduț (în cuptor cu lumina cuptorului aprinsă, de exemplu), după care îi coci timp de 90 minute la 160°C, fără ventilație (până au cam 90–92°C în interior).

Pentru cantitatea de efort depusă, ies niște cozonaci foarte acceptabili!

Next
Next

Pască cu Ciocolată – Fără aluat