Cozonac cu Mac

Desi preferatul meu este cozonacul cu nuca, stiu ca multa lume prefera macul. Asa ca, cu aproape un an intarziere va prezint si aceasta varianta, cozonac cu mac:

Pentru 2 cozonaci de aproximativ 1.3 kg (25x 11 cm)

Pentru maia:

  • 36 g Drojdie proaspata

  • 55 g Faina

  • 80 g Lapte caldut

Pune ingredientele intr-un bol si amesteca-le cu un tel. Acopera cu folie alimentara si pune bolul intr-un loc cald (in cuptorul oprit dar cu becul aprins, de ex) pentru 15 minute,

Pentru umplutura:

  • 500 g Mac macinat

  • 200 g Zahar

  • 300 g Lapte

  • 25 g Coaja Lamaie

  • 1 buc Esenta Rom

  • 1 buc Esenta Vanilie

Pune laptele, zaharul, esentele si coaja de lamaie intr-o oala si adu-le la punctul de fierbere. Toarna compozitia peste macul macinat si amesteca bine. Acopera cu o folie alimentara pana la folosire.

Pentru blat:

  • 8 buc Galbenus

  • 45 g Coaja Citrice

  • 175 g Zahar

  • 5 g Sare

  • 2 buc Esenta Rom

  • 2 buc Esenta Vanilie

  • 260 g Lapte caldut

Toate ingredientele se amesteca in bolul unui mixer planetar folosind un tel, pana cand zaharul si sarea s-au dizolvat complet.

  • 675 g Faina

Se adauga maiaua si faina si se mixeaza cu atasamentul carlig, pe cea mai mica viteza timp de 5-7 minute.

  • 90 g Unt

Untul moale se adauga peste aluat si se mixeaza tot pe viteza mica, pana la incorporarea completa.

Aluatul se pune intr-un bol uns cu ulei, se acopera cu folie alimentara si se pune la dospit intr-un loc cald, timp de o ora.

Dupa perioada de dospit, aluatul se imparte in 4 bile egale si se lasa pe masa, acoperit inca 15 minute.

Fiecare bila se intinde, se umple cu un sfert din umplutura si se ruleaza, fiecare doua rulouri formand un cozonac - prin impletire. Cozonacii se ung cu un amestec de galbenus de ou si putin lapte, se acopera usor cu folie alimentara si se mai pun la crescut, in tava, la loc cald, inca 30 minute.

Se coc la 165 C timp de 50-60 minute dupa care se racesc in tava, acoperiti bine.


Previous
Previous

Fursecuri crapate cu migdale

Next
Next

Coji de tarta PERFECTE