Galuste cu Prune

Galuste cu prune, un … desert? fel de mancare? - depinde pe cine intrebi! Foarte popular in Ardeal, mie imi place foarte mult si am vrut sa il fac neaparat si pentru voi.

Pentru aproximativ 25 galuste

  • 700 g (4 buc) Cartofi

Am ales niste cartofi albi, pentru piure pe care i-am fiert in coaja.

  • 350 g Prune

  • 25 g Zahar

  • 2 g Scortisoara

Pana au fiert cartofii, am pregatit prunele, curatandu-le de samburi. Pentru ca am gasit niste prune putin cam mari (cele mai bune sunt cele mici si dulci), le-am rupt in jumatate si le-am tavalit cu niste zahar (eu am folosit muscovado) si scortisoara. Le-am lasat asa, intr-un bol, pana cand am avut nevoie de ele.

  • 1 Lingura Unt

  • 100 g Zahar

  • 200 g Pesmet

Tot pana au fiert cartofii m-am ocupat si de pesmet. Am topit o lingura de unt intr-o tigaie dupa care am pus peste cam 100 de grame de zahar si l-am lasat sa se topeasca putin (nu de tot) dupa care am pus peste el pesmetul si le-am mai lasat pe foc, amestecand, doar pana cand s-au combinat foarte bine. Optional puteti adauga si aici niste scortisoara.

  • 2 buc Ou

  • 250 - 350 g Faina

Cand cartofii au fost fierti si curatati, i-am taiat in jumatate si i-am lasat sa se racoreasca putin dupa care i-am dar prin razatoarea mare. Am pus peste ei 2 oua si am adaugat faina pana am obtinut un aluat destul de lipicios pe care l-am intins in foaie de aproximativ 1 cm si l-am taiat in patrate. Am pus cate jumatate de pruna in fiecare patrat, l-am inchis si am format bile. Din aluatul care mi-a ramas, am facut niste “putici”…

Am fiert galustile(si puticile) in apa care ablia clocotea pana cand s-au ridicat la suprafata dupa care le-am tavalit prin pesmet.

Mi-au placut, mai fac!

Previous
Previous

Cum se fac Cakesicles

Next
Next

Bezele colorate