Galuste cu Prune
Galuste cu prune, un … desert? fel de mancare? - depinde pe cine intrebi! Foarte popular in Ardeal, mie imi place foarte mult si am vrut sa il fac neaparat si pentru voi.
Pentru aproximativ 25 galuste
700 g (4 buc) Cartofi
Am ales niste cartofi albi, pentru piure pe care i-am fiert in coaja.
350 g Prune
25 g Zahar
2 g Scortisoara
Pana au fiert cartofii, am pregatit prunele, curatandu-le de samburi. Pentru ca am gasit niste prune putin cam mari (cele mai bune sunt cele mici si dulci), le-am rupt in jumatate si le-am tavalit cu niste zahar (eu am folosit muscovado) si scortisoara. Le-am lasat asa, intr-un bol, pana cand am avut nevoie de ele.
1 Lingura Unt
100 g Zahar
200 g Pesmet
Tot pana au fiert cartofii m-am ocupat si de pesmet. Am topit o lingura de unt intr-o tigaie dupa care am pus peste cam 100 de grame de zahar si l-am lasat sa se topeasca putin (nu de tot) dupa care am pus peste el pesmetul si le-am mai lasat pe foc, amestecand, doar pana cand s-au combinat foarte bine. Optional puteti adauga si aici niste scortisoara.
2 buc Ou
250 - 350 g Faina
Cand cartofii au fost fierti si curatati, i-am taiat in jumatate si i-am lasat sa se racoreasca putin dupa care i-am dar prin razatoarea mare. Am pus peste ei 2 oua si am adaugat faina pana am obtinut un aluat destul de lipicios pe care l-am intins in foaie de aproximativ 1 cm si l-am taiat in patrate. Am pus cate jumatate de pruna in fiecare patrat, l-am inchis si am format bile. Din aluatul care mi-a ramas, am facut niste “putici”…
Am fiert galustile(si puticile) in apa care ablia clocotea pana cand s-au ridicat la suprafata dupa care le-am tavalit prin pesmet.
Mi-au placut, mai fac!